Supporter & fans

Baksidan av sporten, Huliganism

2010-09-02 00:26 #0 av: AndreasS

Har skrivit ihop en artikel om baksidan av sporten, Huliganism. Och i artikeln som är baserad på text ur Wikipedias artikel i ämnet samt mina egna erfarenheter som före detta huligan.

Baksidan av sporten, Huliganism!

Huliganism kallas våld från så kallad supportergrupp med anknytning till sportevenemang, oftast i ett lands högre divisioner i en lagsport eller vid internationella lagsportevenemang. Den som utövar detta våld, och säger sig göra det i en sportklubbs namn, kallas huligan, ett ord som senare använts för att referera till "busar" även på andra håll.

Fotbollen har drabbats värst, men även andra sporter som till exempel basketboll har drabbats.

Bandy och ishockeyn har haft ett bättre rykte, men även där har det ibland blivit bråk, och ibland slängs flaskor, mynt och snusdosor in på isen trots att de aktiva kan skadas allvarligt om de åker på föremålen med sina skridskor.
Under 1980-talet talade man ofta om läktarvåld som synonym eftersom de flesta bråken på den tiden skedde på läktarna, men sedan 1990-talet talar man oftast bara om huliganism, eftersom mycket bråk numera ofta sker utanför sportanläggningen, till exempel på närliggande gator och parkeringsplatser. Vissa huliganer går inte ens på matchen. En anledning till detta tros vara att säkerheten på läktarna förbättras. Oftast är det supportrar till de två rivaliserande lagen som drabbar samman, men ibland riktar sig även våldet mot de aktiva. Då huliganism debatteras påstår vissa att det beror på fanatism för det egna laget, andra säger att huliganer är sådana som är ointresserade av sport men som söker bråk och gänggemenskap, och enbart av denna anledning går på match. Även alkohol och droger anses av många ligga bakom mycket, och många ifrågasätter skarpt alkoholförsäljningen kring sportanläggningar. På vissa håll handlar rivaliteten bara om vem som är bäst inom sport, medan det till exempel inom fotbollen i Glasgow även finns starka historiska, politiska, religiösa och sociala motsättningar inblandade.

Många menar att huliganer inte är riktiga supportrar, eftersom de istället för att stödja sin klubb förstör för den till exempel att den tvingas böta, degraderas till lägre en division efter säsongen oavsett sportsliga prestationer eller spela hemmamatcher inför tomma läktare, alternativt på en ort längre bort, och därmed går miste om såväl psykologiskt viktigt publikstöd som ekonomiska publikintäkter.

Bråk på läktarna är främst förknippat med ståplats, men kan även förekomma på sittplats och kan då även omfatta att stolarna slits loss från läktarsektionen och kastas in på planen mot de aktiva eller mot motståndarlagets fans. Resor till och från bortamatcher har ibland inneburit att bussen eller tåget de färdas med vandaliseras, och hemmalagens fans vandaliserar ibland de bussar, i vilka bortalagets spelare eller fans åker.

Namnets ursprung

Ursprunget till beteckningen huliganism och dess utövare huliganen är lite osäkert. Det finns dock dokumenterat i en polisrapport, nedtecknad år 1898 i Storbritanniens huvudstad London. En teori är att det kommer från en irländsk polismördare med namnet Patrick Hooligan, en annan är att det kommer från "Hooley", namnet på ett gatugäng som verkade i Londonstadsdelen Islington. En tredje variant är att det ska komma av det irländska ordet "Hooley", vilket betyder vild och livlig fest.

Huliganismen i Sverige

I Sverige finns huliganproblemen främst inom storstadsfotbollen på herrsidan. AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IFK Göteborg, GAIS, Malmö FF och Helsingborgs IF är klubbar som haft svårare problem med huliganism, särskilt under så kallade derbymatcher. De tidigaste rapporterna om större publikbråk i samband med fotbollsmatcher i Sverige härrör från 1920-talet då det i polisrapporter står om anhängare till Djurgårdens IF och AIK som träffades bakom Stockholms stadion för att "göra upp" efter matchen.


Andra sporter i Sverige som dras med huliganproblem är ishockey, där AIK-fansen under 1970-talet fick dåligt rykte med det så kallade "Apberget" på Johanneshovs isstadion, och numera har ibland även bandy drabbats, där BS BolticGöta , Västerås SK och Villa Lidköping BK är de lag som har firmor. När Luleå HF och Skellefteå AIK möts i Elitserien i ishockey blir det ofta slagsmål mellan supportrar, även när Linköpings HC och Södertälje SK spelar. Sedan Linköpings HC 1999 nådde Elitserien för första gången har möten mellan HV 71 och Linköpings HC, så kallade E 4-derbymatcher, inneburet problem med stökiga supportrar. Djurgårdens IF och AIK har också haft problem med huliganer på ishockeysidan, men har lugnat ner sig efter att AIK 2002 föll ur Elitserien, vilket innebär att lagen sedan dess inte möts i seriesammanhang. Huliganismen har även i början av 2000-talet gått från att vara ett explit storstadsproblem till att nu även finnas på mindre orter som Linköping, Västerås och Karlstad.


Man talar om "högriskmatch" då risken för bråk är stor. Så kallade derbymatcher mellan storstadslag i högre divisioner är särskilt fruktade på grund av att det ofta råder stark rivalitet mellan de två lagen. Polisen brukar då skicka extra mycket personal. Vid "lågriskmatch" anses det bli lugnare, och polisresurserna färre. Det har diskuterats om polisinsatserna i samband med sport skall betalas med skattepengar eller om sportklubbarna själva skall få betala. Många har svårt att förstå att det skall "krävas så mycket polisbevakning bara för en fotbollsmatch". Klubbarna själva avfärdar ofta ansvaret från bråk som sker utanför själva sportanläggningen.
Ett motargument som ofta framförs av huliganerna själva är att det egentligen är fullständigt onödigt att lägga så mycket resurser på att förhindra deras bråk, eftersom det i stort sett aldrig händer att icke-inblandade människor kommer till skada.

Firmor

En huliganfirma är en grupp som sysslar med huliganism, alltså att utöva våld i en idrottsklubbs namn. Fenomenet uppstod i England under det tidiga 1980-talet, ofta i samband med casual-kulturens framväxt. I firmornas barndom skedde slagsmålen ofta på själva läktaren men i takt med ökad polisbevakning och förbättrad säkerhet har våldet flyttat ut på gatorna. Numera sker deras uppgörelser som gott som alltid långt ifrån fotbollsarenorna, oftast inte ens på matchdagen.
Under början av 2000-talet har det funnits firmor som agerat i flera svenska fotbollsklubbars namn. Insynen i deras verksamhet är minimal, något som försvårar polisens arbete och gör det svårt att förebygga huliganism. Mobiltelefoner och Internet har inneburit nya möjligheter att göra upp, då tid och plats för slagsmålen kan ändras snabbt.

Chelsea Headhunters som är firman för fotbollslaget Chelsea FC är en av de största huliganfirmorna i hela Europa, och har omnämnts i flertalet böcker och filmer.

År 2002 avled IFK Göteborg-supportern Tony Deogan efter ett bråk mellan klubbens firma Wisemen och AIK:s motsvarighet Firman Boys i Högalidsparken i Stockholm.

Babyfirmor

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2010-09-02 00:50 #1 av: Leffe

Jag tycker det är synd att sporten kommer i bakgrunden på grund av huliganerna

Anmäl
2010-09-02 13:18 #2 av: Gittan

Det är tur att det inte är så stort problem inom bandysporten, men det kan ju komma dit också. Ett par stockholms- och göteborgslag så är det nog färdigt.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-09-02 21:35 #3 av: AndreasS

#2 Det sker i det mörka och inget som syns i media.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.