Bandyhaket 24 mars
Ärtsoppa och pannkaka
Ärtsoppan
(6 portioner)
500 gram gula ärter
1.5 liter vatten
1 tesked salt
300 gram skuret färskt eller rimmat fläsk från bog/sida
2 gula lökar, i klyftor
1 matsked mejram och/eller timjan
Rensa och skölj ärterna. Lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten tills ärterna är täckta. Låt stå minst fem timmar, gärna 10-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.
Koka upp ärter, vatten och salt. Ta bort skummet som bildas med en hålslev. Lägg i kött och lök. Koka under lock tills ärterna är mjuka, 45 minuter till 1,5 timmar. (Ta upp köttet, om det är mört innan ärterna är mjuka.) Skär köttet i tärningar och lägg tillbaka det i soppan. Smaka av med örtkrydda och salt.
Servera med senap och en knäckebrödssmörgås med ost.
Pannkakorna
(4 portioner)
- 2 1/2 deciliter vetemjöl
- 1/2 tesked salt
- 6 deciliter mjölk
- 3 ägg
- 3 matskedar smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.
Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna.
Servera med sylt, bär eller frukt.
Ärligt så har jag aldrig lyckats med pannkakan. Det blir bara en röra i stekpannan då jag ska vända på dom.
Var positiv -må bra
Jösses så gott.
Får bli pannkaka ikväll tror jag.
Ärter och fläsk och sen pannkaka, det är riktig mat. Tråkigt att min man inte inser det.
Anna-Karin
”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Det blev en annan mat.
Får bli pannkakor en annan dag istället 🙂
#2 Detta är riktig mat
Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld